Dragi elevi, stimați profesori și părinți,

Educația înseamnă și adaptabilitate - este esențial să continuăm școala, chiar și în contextul pandemiei actuale.

Facem demersurile necesare pentru a asigura materiale educaționale online și credem că această metodă este una eficientă și ne ajută să susținem mai departe misiunea instituției noastre – facilitarea accesului la educație pentru toți elevii, indiferent de mediul în care trăiesc. 

Deși provocările nu au precedent, iar dezacordurile sunt profunde, putem face față situațiilor, dacă ne controlăm temerile și reacțiile. Fake news-urile ne subjugă imaginația și o folosesc împotriva noastră. Este responsabilitatea fiecărui cetățean să-și elibereze imaginația de sub influența știrilor false, să se informeze din surse autorizate și să aibă adevărata dimensiune a acestei amenințări.

Prin urmare, succesul sau eșecul acțiunilor noastre depinde de noi!

Dacă reacționăm disproporționat la propriile temeri, COVID-19 va învinge ...! Dacă reacționăm echilibrat și calm, COVID-19 va eșua!

Așadar, este o perioadă de criză, pentru care trebuie să ne organizăm, la nivel de celulă (familie), dar și la nivel de organizații profesionale,  în cazul nostru, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean și al unităților școlare din teritoriu.

Această organizare, la nivelul fiecărei unități școlare poate fi realizată prin stabilirea unor orare de interacțiune, activități, care pentru început pot fi de adaptare la noile instrumente online, realizări de recapitulări, aplicații de fixare/consolidare a noțiunilor deja parcurse și/sau, conținuturi noi.

În condițiile în care vor exista reguli și disciplină, vom avea un sentiment de control, de eficiență, de solidaritate și încurajare, că împreună vom depăși această situație nedorită și neașteptată!

În toate întâlnirile/interacțiunile/lecțiile, realizate prin intermediul diverselor aplicații, cu toții trebuie să cultivăm emoții pozitive, să inserăm și momente de relaxare, astfel încât să menținem echilibrul emoțional al copiilor, așa cum procedăm de altfel și la clasă, atunci când activitățile noastre  se derulează face-to-face.

Având în vedere toate aceste circumstanțe, Inspectoratul Școlar Județean Brașov a recomandat conducerilor unităților școlare din teritoriu, includerea în programul gratuit oferit de Google și Microsoft: Google Suite For Education și Microsoft Office 365 A1, care însă nu exclude utilizarea și a altor platforme sau aplicații informatice.

În această perioadă, echipa noastră, împreună cu conducerile unitățile școlare, a făcut demersuri de organizare pentru a oferi colegilor, cadre didactice, posibilitatea de a opera cu G Suite For Education și Microsoft Office 365 A1. Aceste activități se vor încheia la sfârșitul acestei săptămâni, după ce personalul didactic din școli va avea conturi, li se vor asocia formațiunile de studiu la care domniile lor predau, conform bazelor de date SIIIR, se vor stabili orare în funcție de care colegii noștri vor interacționa cu elevii de la clasă, după care, începând de luni, 23 martie a.c. activitățile se vor putea desfășura, bineînțeles cu copiii care beneficiază de o conexiune la internet și un calculator, laptop și/sau smartphone.

 

Harta EduApps Bv 18.03.2020

Aceste platforme, recomandate de Inspectoratul Școlar Județean Brașov, au o serie întreagă de avantaje:

- Oferă servicii și aplicații capabile să satisfacă necesitățile în domeniul TIC, atât pentru utilizarea în școală cât și pentru acasă.

- Soluțiile Google și Microsoft sunt bazate pe tehnologii de tip Cloud (Cloud based), bazate pe Internet (Internet based) ceea ce permit atât profesorilor cât și elevilor interacțiunea în timp real.

- Atât profesorii cât și elevii pot beneficia de cele mai noi tehnologii prin intermediul aplicațiilor și conținuturilor, actualizate în timp real, cu care sunt deja familiarizați: Motorul de căutare Google, Gmail, Youtube, Google Drive, Google Maps, Google Photos, Calendar, Hangouts Meet,  Microsoft Office 365, Skype etc.

În paralel, echipa Inspectoratului Școlar Județean Brașov, s-a preocupat și de adaptarea site-ului pe care îl administrează, prin construirea unei secțiuni dedicate acestei perioade, ce va conține atât recomandări privind bunele practici pentru a trece cu bine de aceste momente, cât și prin crearea unei biblioteci de materiale educaționale și link-uri către astfel de resurse educaționale deschise (RED).

Copiilor care nu au această posibilitate, le recomandăm să urmărească cursurile de Teleșcoală, emisiune produsă integral de Televiziunea Română, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării care furnizează tematica, ordinea lecțiilor și profesorii care vor susține cursurile difuzate de TVR în grila programului TVR2, destinate pentru început, elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, conform următorului program:

Pentru elevii de clasa a VIII-a, cursurile de Teleșcoală au loc dimineața:

 - de la ora 9,00 - Limba și literatura română, 

 - de la 9,30 - Matematică, 

iar pentru cei de clasa a XII-a - după-amiaza:

 - de la 15,00 - Limba și literatura română și 

 - de la 15,30 - Matematică, pe canalul TVR 2, potrivit programului TV.

Pentru clasa a XII-a au loc:

 - două lecții săptămânale de Limba şi literatura română și Matematică și 

 - câte o lecție pe săptămână de Biologie, Chimie, Fizică, Istorie și Geografie.

Cursurile pot fi urmărite atât la TVR 2, cât și online, pe canalul de Youtube al TVR și pe site-ul www.tvr.ro.

Alături de recomandările de conduită socială, cele de igienă și curățenie, pe care cu siguranță le respectăm cu toții, vă transmitem tuturor cele mai bune gânduri, sănătate și accesați  #..stamacasa#invatam..

 Echipa Inspectoratului Școlar Județean Brașov

__________________________________________________________________________________

 

 

TEL VERDE 0787.617.107

CONSILIERE PSIHOPEDAGOGICA

tel verde