Misiunea Instituției

  Învățământul preuniversitar brașovean se definește prin exercitarea competentă a demersului managerial, concretizat într-o activitate deosebit de complexă, activă și eficientă, ce implică în egală măsură colectivul inspectoratului școlar și unitățile de învățământ, în vederea asigurării performanțelor dorite.

Dragi prieteni și parteneri FNO,

Competiția ”Învățăm prin experiențe, transformăm școala” continuă până pe 2 iulie, iar noiașteptăm poveștile profesorilor care și-au implicat elevii în proiecte de serviciu în folosul comunității, oferindu-le ocazia de a învăța prin experiențe concrete, în parteneriat cu cei din comunitatea lor. Știm că există multe astfel de povești în România, iar noi vrem să le descoperim și să le premiem pe cele mai bune 10.

Proiectul se desfășoară cu ajutorul finanțării obținute prin programul de granturi “Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”, pentru ca noi să susținem și în 2018 eforturile profesorilor și școlilor din România care doresc să își echipeze elevii pentru viață.

Ce înseamnă, mai exact, service learning în viziunea noastră?

  • Elevi care iau decizii reale și descoperă nevoile comunității în care trăiesc.
  • Profesori creativi și implicați, care descoperă lucruri noi despre sine și despre elevii lor, atât în proiectele de service learning, cât și ulterior în orele de curs.
  • Dezvoltarea de abilități precum leadership, spirit de echipă, gândire critică, management de proiect etc.
  • Sau, în cuvintele unui #profesorexperiențial, ”Făcând proiecte de serviciu în folosul comunității împreună cu elevii lui, un profesor în primul rând își cunoaște mult mai bine elevii. Ajungi să îi cunoști ca oameni, ajungi să cunoști lucrurile care îi motivează, ce-i demotivează, ca să știi după cum să îi încurajezi și la ore.”

#TransformămȘcoala împreună!


25 de tineri din comuna Josenii Bârgăului, activi în cadrul clubului IMPACT ”Aripi în Văzduh” au implementat proiectul ”Două roți și-o farfurie”, prin care au creat un traseu cicloturistic în comunitatea lor.  În proiect au fost implicați elevi, profesori și oameni din comunitate care să scoată în evidență tradițiile zonei.

Astfel, ei au marcat un traseu de drumeție, accesibil și pentru bicicliștii mai aventuroși, pe o distanţă de aproximativ 8 km, punând lângă marcaje, din loc în loc, numele unor mâncăruri vechi bîrgăuane. La finalul traseului, turistul poate descoperi „comoara” culinară sub forma unor rețete detaliate cuprinse într-o revistă: ratotă, cartofi rântăliţi, plăcintă cu brânză sărată și ceapă, balmoș, găluște cu păsat. 

”Copiii au reușit să descopere ce probleme ar exista în comunitatea și cum am putea, noi, cei mici, să le rezolvăm sau să atragem atenția asupra lor.  Așa s-a născut Două roți și-o farfurie. Am hotărât să îmbinăm un traseu de cicloturism cu valorificarea mâncărurilor tradiționale”, povestește dna. profesoară Veronica Bălan. Mai multe despre povestea proiectului și pașii acestuia puteți asculta la Radio Guerrilla, aici, începând cu minutul 05:30.

Există sute de astfel de proiecte care nu doar aduc un beneficiu comunităţii, ci şi dezvoltă competenţe urmărite de programele școlare. Profesorii care coordonează astfel de activităţi se transformă şi ei. 

Dacă şi voi cunoașteți sau sunteţi printre acei profesori care implementează proiecte de Service Learning cu elevii lor şi aţi descoperit avantajele unei astfel de abordări, atunci haideţi să ajutăm cât mai mulţi profesori să implementeze această metodă, împărtăşind experienţa voastră sub forma unui articol. 

Cele mai bune 10 articole vor fi cuprinse într-un ghid de bune practici (RED) la care vor avea acces toţi cei interesaţi să conducă un proces de învăţare transformaţional şi aveţi ocazia să câştigaţi un premiu în valoare de 600 de lei.

Toate detaliile despre înscriere și jurizare le găsti la link-ul de mai jos:

http://www.noi-orizonturi.ro/uncategorized/invatam-prin-experiente-transformam-scoala/?utm_source=Noi%20Orizonturi%20Newsletter&utm_campaign=34529a017d-EMAIL_CAMPAIGN_2018_05_24_COPY_02&utm_medium=email&utm_term=0_01f52d449b-34529a017d-176269353

 

 

 

 

 

AFIS tl 2019 v2 mic

Consortiul Cultural Corona

10154294 755900451116256 3658007384760921222 n

CLICK PENTRU TOATE

ACTIVITATILE CURENTE